Mohon KLIK LIKE FANPAGE HUSNA
sebagai tanda sokongan anda semua atas info yang telah diterima
Perkongsian ilmu IMKK akan
dikongsikan di fanpage kami
RM 10/150 gram GRED AAA (UNGU)
RM 10/ 150 gram GRED AA (KUNING)
Perbezaan di antara RUMPAI
LAUT UNGU DAN RUMPAI LAUT PUTIH adalah ANTIOKSIDA
Perbezaan kandungan rumpai laut ungu dan yang
putih dikatakan memiliki bahan antoksida pada rumpai laut yang berwarna ungu.
Ini kerana dari pembawaaan warna pigment ungu. apa tu ANTIOKSIDA ?......
Bahan antioksida merupakan bahan kimia yang
diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang
ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan
ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang
dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari
pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.
Ada beberapa bentuk bahan antioksida, di antaranya
vitamin, mineral, dan fitokimia. pelbagai jenis bahan antioksida ini berkerja
bersama dalam melindungi sel normal dan meneutralkan radikal bebas.
TUBUH LEBIH TAHAN SERANGAN PENYAKIT
Kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria,
anti fungus dan anti protozoa.
MENDAPAT KEMBALI KEANJALAN, KELEMBUTAN KULIT
Ia mempercepat pergantian sel-sel kulit yang mati
dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.
PERTUMBUHAN RAMBUT LEBIH BAIK DAN KELEMUMUR AKAN
HILANG
Sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang
mencukupi untuk pertumbuhan maksima.
MENGATASI MASALAH PENYAKIT DEGENERATIF DAN MASALAH
USIA UMUR LANJUT Anti oksida semulajadi dalam rumpai laut adalah penghambat
pembentukan radikal bebas.
Kebaikan antioksida Bantu atasi masalah penuaan
pertingkat ketahanan sel badan
KONSEP kembali ke alam semula jadi menjadi semakin
popular bagi yang ingin memelihara kecantikan dan kesihatan diri. Penggunaan
bahan semula jadi khsusunya yang mengandungi antioksida terutama
tumbuh-tumbuhan dalam merawat kecantikan juga semakin banyak digunakan dalam
produk kecantikan hari ini.
Menyedari kepentingan antioksida, kebanyakan pengeluar
produk berkaitan kecantikan sama ada pemakanan mahupun penjagaan kulit mendakwa
produk dihasilkan mengandungi bahan anti oksida khususnya yang menggunakan
tumbuh-tumbuhan semula jadi.
Bagaimanapun sebagai pengguna, harus berhati-hati
dengan dakwaan ini kerana antioksida sebenarnya bukanlah sejenis ‘bahan’,
tetapi fungsi bahan tertentu yang bertindak secara khusus ke atas kulit. Antara
cara paling berkesan bagi memperlahankan kerosakan akibat radikal bebas adalah
dengan memakan makanan yang mengandungi antioksida.
Hasil kajian saintifik juga menunjukkan
tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan mengandungi bahan antioksida yang
mengekalkan kesihatan dan mencegah pelbagai jenis penyakit dialami manusia hari
ini. Antaranya, buah quince yang terkenal dengan warna kuning keemasan ini,
dikatakan kaya dengan antioksida yang bermanfaat untuk awet muda.
-Melaraskan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Memejalkan payudara, otot dan punggung
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
-Mengurangi selulit
-Memberi tenaga
-Melancarkan peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser/tumor
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
-Anti bakteria/kulat
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
-Menberikan rasa kekenyangan (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit/buasir)
source : google
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Memejalkan payudara, otot dan punggung
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
-Mengurangi selulit
-Memberi tenaga
-Melancarkan peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser/tumor
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
-Anti bakteria/kulat
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
-Menberikan rasa kekenyangan (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit/buasir)
source : google

Cara Penggunaan :
1. Basuh kolagen mentah,
1. Basuh kolagen mentah,
ramas2 seperti basuh beras
5-6 kali
2. Rendam kolagen mentah yang
telah dibasuh
semalaman
3. Buang air rendaman tadi dan
3. Buang air rendaman tadi dan
basuh sekali lagi
5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong
ke dalam
periuk untuk direbus

Cara
Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur –
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur –
sebelum sarapan &
sebelum masuk tidur)
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly),
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly),
ambil 3 sudu besar dan
masukkan ke dalam gelas -
boleh
juga dicampurkan dengan sunquick/air buah
3. Sebelum minum tu baca
3. Sebelum minum tu baca
Bismillah & Selawat =)

No comments:
Post a Comment